Dag van de psycholoog editie 2015

Prof. Dr. Alfons Marcoen - Dag van de Psycholoog

De rol van de psycholoog in een verouderende samenleving. 

Ontwikkelingspsychologie bij ouderen (55+)

Onze maatschappij veroudert. We krijgen met zijn allen een hogere levensverwachting en dat heeft zo zijn gevolgen voor ons als samenleving. Oudere mensen zijn een specifieke doelgroep. Ze kennen hun eigen thema’s, hun eigen uitdagingen en hun eigen bijzonderheden. Gelukkig kent de wetenschap van de psychologie een tak die zich bezig houdt met deze thematiek, de ontwikkelingspsychologie en van waaruit we een belangrijke boodschap konden sturen naar de maatschappij: Hou oudere mensen langer actief in onze maatschappij!

We blikken even terug op deze editie.

In de voormiddag nam Prof. dr. Em. Alfons Marcoen (KULeuven) ons terug mee naar de essentie van ontwikkelingspsychologie bij ouderen. Prof. dr. Fabienne Collette (ULg) geeft ons mee welke belangrijke nieuwe inzichten er gekomen zijn uit het onderzoek van de laatste jaren. Tot slot zijn we vereerd om twee internationale sprekers te mogen verwelkomen. Prof. dr. Michel Isingrini (Universiteit François - Rabelais Tours) zal ons schetsen hoe het geheugen functioneert tijdens het ouder worden en waar we naartoe kunnen gaan met het onderzoek in de ontwikkelingspsychologie. Prof. dr. Mathias Kliegel (Universiteit van Geneve) schetst voor ons de lessen die we uit het onderzoek in de ontwikkelingspsychologie kunnen trekken om ons beter te kunnen voorbereiden op die verouderende samenleving.  
In de namiddag hielden we diverse workshops om uw skills en vaardigheden aan te scherpen. U kon uw klinische competenties in het werken met ouderen verbeteren in de workshop van Katrien Bonneu en Veerle Van Oudenhove.  Of leren over de rol van eenzaamheid in het ontstaan van depressie en suïcidaliteit bij ouderen bij Anke Bonnewyn. Daarnaast was er ook de workshop van Prof. Gina Rossi en Prof. Bas Van Alphen over onderzoek naar de assessment van persoonlijkheidspathologie bij ouderen. Prof. Adam en Cathérine Grotz over de rol van aangepast werk bij het cognitief verouderen en de workshop van Dr. Nele De Cuyper over duurzame inzetbaarheid.  Voor elk was er wat wils. 
Graag tot de volgende editie!

Met dank aan onze sponsors voor de editie 2015:

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht